Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2007 22:54 - Стачка
Автор: bunnygirl Категория: Новини   
Прочетен: 244 Коментари: 0 Гласове:
0



Министрите Вълчев и Орешарски не участваха в преговорите с учителите
18 Октомври 2007
Министрите на образованието Даниел Вълчев и на финансите Пламен Орешарски не се явиха на преговорите с учителските синдикати и регионалните координатори на стачката, насрочени за този следобед в сградата на КТ "Подкрепа".
image

Все пак на срещата се появи техен представител - съветникът на министър Орешарски - Атанас Кацарчев, който обаче бързо напусна събранието.

В съобщение на правителствената информационна служба от се казва, че вчерашната конструктивна дискусия и постигането на предварително съгласие със синдикатите е дало основание на премиера да заяви:

Станишев: "…Стигнахме до общата възможност за постигане на целта, към която се стремят и синдикатите, и българското правителство - от 1 октомври 2007 г. до 1 юли 2008 г. средната брутна работна заплата на педагогическия персонал в средното образование да достигне 650 лв., пропорционално да се увеличи и възнаграждението на непедагогическия персонал."

В съобщението се цитира още вчерашното изказване на говорителя на Единния национален стачен комитет след края на разговорите, а именно, че са се обединили около минимума от 650 лв. средна работна заплата за педагогическите кадри и същия процент на нарастване за непедагогическите кадри.

Станишев: "Защото вчера се договорихме, имаше общо съгласие за основните принципи, по които трябва да се модернизира и образованието, да се гарантира финансова стабилност, и да се гарантира един много по-ефективен финансов модел на управлението на българското средно образование, и много по-високи заплати на учителите.

А няколко часа по-късно се промени ситуацията. В тази ситуация аз не знам има ли смисъл двамата министри да водят преговори в сегашната ситуация, защото не знаем това, което договорят дали има смисъл и имат ли пълномощия от другата страна".


Не могат да се прекъсват преговори по време на стачка и това не е проява на държавническа мъдрост, заяви Николай Николов, говорител на стачния комитет, на митинга на протестиращите учители на пл. "Независимост" в столицата.

Ние нямаме какво да губим, каза още той, но правителството има. Изборите наближават, те се провеждат в училища, а МС е длъжен да осигури условията за осъществяването на нормалното им протичане, припомни пред протестиращите учители Николай Николов.

Надяваме се след срещата с Георги Пирински, след 1.2 милиона подписи, които му предадохме, нещата да се променят. Бях обнадежден, но днес на срещата, инициирана в КТ "Подкрепа", се появи само един представител - съветникът на министъра на финансите Пламен Орешарски - Атанас Кацарчев. Когато го попитахме какви параметри ни предлага, той отговори, че ни предлага реформа и делегирани бюджети, каза Николов пред протестиращите учители.

Нашето становище, добави той, е, че преди всичко това ние искаме увеличение на заплатите - на целия персонал в училищата, който не трябва да се дели на педагогически и на непедагогически.

Николов припомни, че стачните искания стоят пред министър-председателя Сергей Станишев вече 4-ти месец, а от един месец се водят интензивни преговори с него. Според Николов това, което прави правителството в момента, говори за безхаберие. Стачката продължава, каза Николов.

С проточването на стачката, в преговорите синдикатите и правителството потънаха в море от цифри. Така обществото тотално се обърка - какво увеличение на заплатите всъщност искат заетите в образователния сектор.

Сега средната брутна заплата на учителите е 440 лева, а на непедагогическия персонал достига 220 лева. Средната за целия сектор - учители и помощници, брутна заплата е 375 лева.

Синдикатите настояват до лятото на 2008 година брутната учителска заплата на три пъти да се увеличи до 770 лева, а на помощния персонал да се увеличи на 415 лева. Така средната заплата за сектора ще е близо 650 лева.

Към вчерашна дата правителството отправи предложение към синдикатите, заплатата на учителите да се увеличи поетапно до 650 лева, а на непедагогическия персонал - 350 лева.


Столичният общински съвет отхвърли предложението за "награди" на учителите

Столичният общински съвет отхвърли предложението, учителите в София да бъдат стимулирани с награда в размер на една брутна работна заплата за периода на стачката, в който те не получават заплати.

Общинарите обясниха, че има възможност педагозите да получат награди, но това ще стане с решение на директора на всяко училище.

Предложението беше средствата да се набавят от излишъка във фонд "Работна заплата" на всяко учебно заведение, тъй като по закон в период на стачка учителите нямат право на заплата. Тя на практика отива именно в този фонд. Експертите от общинската комисия по финанси и бюджет обаче казаха, че при стачка не се полага възнаграждение.

Иван Нейков: "От тази гледна точка да наградим учителите, че са участвали в стачка е правен нонсенс".

Временният кмет на София, Минко Герджиков, до вчера беше категоричен, че разпределянето на излишъкът като награда е законно, независимо, че педагозите не работят днес смени тонът.

Минко Герджиков: "Когато едно решение не кореспондира със закона, то няма как да бъде прието. Просто това, което може да се направи е в края на годината от икономиите във фонда, по усмотрение на директора на съответното училище и съгласно правилника на училището, тези учители може да бъдат стимулирани".

Герджиков обясни, че правилникът на някои училища позволява това да стане и по-рано - например на 1 ноември. Това обаче зависи от директора на учебното заведение. По този начин общинарите прехвърлиха топката към директорите на учебните заведения.

Това накара и прокуратурата да смекчи тона. Заместник-главният прокурор Митьо Марков обясни пред bTV, че предупреждението е било отправено към общините.

Ние не можем и не искаме да се месим в учителската стачка. Ако даден директор вземе такова решение, то той ще си носи отговорността пред финансово контролните органи, каза в заключение Митьо Марков.


Протестът на учителите парализира движението в центъра на столицата
18 Октомври 2007
Десетки хиляди учители от цялата страна се събраха в София днес на национален протест.
В понеделник ще ни предложат 46-48 % увеличение, като се очаква някои да са съгласни, обяви на митинга вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.
image
Заради вчерашния обрат в преговорите, някои посрещнаха с негодувание появата на представителя на "Подкрепа" Крум Крумов.

Анка Петрова: "Специално вчерашният случай обърна до такава степен нагласата в обществото, предизвика негодувание у гражданите".

- Излезе, че в последния момент искате повече пари...

Анка Петрова: "Да, така излезе".

В същото време преподаватели на просветния министър Даниел Вълчев от варненската Четвърта езикова гимназия заявиха, че го съжаляват.

Морена Христова: "Съжаляваме, че изучихме такъв министър, който не успя да намери нужните думи да уважи учителите и да им даде заслуженото".

Националният протест на учителите парализира движението в центъра на столицата. Въпреки километричните опашки, повечето шофьори подкрепяха стачкуващите педагози.

Учителите за втори път застанаха пред Парламента, който отново беше строго пазен с ограждения и полиция. Част от преподавателите носеха цветя, като заявиха, че са за погребението на българската демокрация.

Синдикалните лидери внесоха при председателя на Парламента кашони с подписи на над 1 милион и 200 хиляди граждани от цялата страна, подкрепящи учителските протести.

Марина Цекова: "Точно преди седмица председателят на Народното събрание Георги Пирински не пожела да разговаря с протестиращите учители, заради намерението им да оградят парламента с жива верига. Днес той ги прие с подписка с над 1 милион подписа в подкрепа на техните искания".

Синдикалистите са разговаряли с председателя на парламента в държавния бюджет за следващата година да бъдат предвидени повече пари за образование.
  "Промяна": КНСБ и КТ "Подкрепа" манипулират стачкуващите
18 Октомври 2007
Исканията на Единния стачен комитет са радикални и на практика неизпълними. С тези свои действия КНСБ и КТ "Подкрепа" подвеждат и манипулират стачкуващите и по този начин обществото бива настройвано срещу учителската колегия, като цяло.
image
Това съобщават в отворено писмо от Федерация на работещите в образованието и науката при Съюза на синдикатите към Обединение "Промяна".

Синдикатът заявява още, че не приема нито крайните искания на другите два синдиката, нито нежеланието на министрите на финансите и на образованието да направят известни компромиси и, че са необходими радикални реформи в сектора, за да се повиши качеството на учебно-възпитателния процес.

"Като трети национално представителен синдикат, призоваваме учителите да се върнат в класните стаи по възможност най-бързо, а правителството да направи компромис, като увеличи от 1.10.2007 г. учителските заплати с 10%, от 1.01.2008 г. с 15% и от 1.07.2008 г. с още 15%", настояват още от организацията.

Според синдиката, "заедно с въвеждането на диференцирано заплащане, ще се стигне до приблизително 50-60 % увеличение за следващата календарна година. Смятаме, че това е реално и постижимо.

За 2009 г. да се предвиди още 30 % увеличение на основните заплати и 5 % за образование от БВП на страната, а за 2008 г. процентът да е 4.5 от БВП. Предлагаме, също така, правителството да обвърже заплатите на учителите със средната работна заплата за страната, по подобие на депутатските възнаграждения", казват в заключение от "Промяна".
function mailsend (){ email=open("/news/newsmail.php?story=61255","bTV","dependent=1,top=300,left=250,Width=350,Height=180"); } function openprint (){ email=open("/news/newsprint.php?story=61255","bTV","dependent=1,top=0,left=0,Width=640,Height=641,scrollbars=1"); }


Тагове:   стачка,


Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bunnygirl
Категория: Забавление
Прочетен: 6184
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930